close

Sazinies ar mums

Received

Paldies, ziņa nosūtīta.

Max 8 faili (līdz 10MB katrs)

FacebookInstagramYoutube
logo
phone
burger
phone
burger

17.04.2024

Virtuves virsmas: kā izvēlēties pareizo?

Plānojot virtuves remontu un jaunu virtuves iekārtojumu, virtuves mēbeles, mēbeļu fasādes materiāli un sadzīves tehnika ir pirmais, ko liela daļa mājokļu saimnieki steidz izvēlēties.

Tomēr ne mazāk svarīga izvēle ir arī virtuves darba virsma. Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, pēdējo gadu laikā virtuves virsmu materiālu klāsts kļuvis krietni plašāks – ikvienam ir iespēja izvēlēties ne tikai savai gaumei un topošās virtuves stilam, bet arī budžetam un ikdienas paradumiem atbilstošāko variantu.

Taču, kā orientēties plašajā piedāvājumā? Tā kā virtuves mēbeļu izgatavošanā izmantoto materiālu specifikācija, lielākoties, ir temats, ko pārzina vien speciālisti, izvēle tomēr nemaz nav tik vienkārša.

Tieši tāpēc šajā rakstā esam apkopojuši pārskatu par iecienītāko darba virsmu materiālu priekšrocībām un trūkumiem, kā arī ieteikumus, kā izvēlēties tieši savām vajadzībām atbilstošāko darba virsmu tiem, kas vēlas pieņemt pārdomātu lēmumu!

Kas ir virtuves darba virsma?

Virtuves virsmai, primāri, ir praktiska un funkcionāla nozīme. Darba virsma virtuvei kalpo gan ēdiena pagatavošanai un servēšanai, gan sadzīves tehnikas un trauku novietošanai.

Tā ir virtuves iekārtas daļa, kas ikdienā tiek izmantota visvairāk un diendienā tiek pakļauta termiskai, mehāniskai un ķīmiskai ietekmei. Vienlaikus virtuves virsmas materiāls kalpo arī kā dekoratīvs un virtuves interjeru papildinošs elements.

Tāpat darba virsmas materiāli un uzstādīšanas kvalitāte būtiski ietekmē arī virtuves iekārtas ekspluatācijas ilgumu. Bojātas virtuves virsmas nomaiņa var būt tehniski sarežģīta un dārga, un nereti nākas lemt pat par visas virtuves iekārtas nomaiņu.

Tāpēc, lai ietaupītu gan līdzekļus, gan laiku remontdarbu veikšanai, darba virsmas materiālus vēlams izvēlēties izvērtējot vairākus svarīgus kritērijus.

IMG_9116 copy.jpg

Kā izvēlēties pareizo darba virsmu Jūsu virtuvei – akmens, koks vai citi materiāli?

Ne tikai virtuves mēbeļu fasāžu, arī virtuves darba virsmas materiāli mūsdienās pieejami ļoti plašā klāstā, sākot no gaumīgiem dabīgā akmens un masīvkoka, līdz inovatīviem mākslīgiem materiāliem, kas spēj nodrošina vienlīdz augstas kvalitātes īpašības. Plašā materiālu izvēle ļauj darba virsmu pielāgot gan augstas noslodzes ģimenes virtuvēm, gan atvērtā tipa mājokļiem, kuros interjera plānojums prasa ekskluzīvus, īpaši dekoratīvus risinājumus.

Izvēloties virtuves darba virsmu, jāizvērtē vairāki svarīgi kritēriji.

Saimnieku paradumi un virtuves noslodze

Virtuvēs, kurās gatavots tiek katru dienu, virtuves virsma ir pakļauta vislielākajai noslodzei. Tas nozīmē, ka virsmas materiālam jābūt īpaši izturīgam, funkcionalitāti liekot pirmajā vietā. Augsti izturīgi virtuves virsmu materiāli nav lēti, tāpēc izstrādājot virtuves projektu un veicot materiālu izvēli, primāri vēlams izvēlēties augstākas kvalitātes darba virsmas materiālu.

Finansiālās iespējas

Izmaksas ir viens no pirmajiem faktoriem, kas tiek izvērtēts, veicot izvēli par labu konkrētiem materiālu risinājumiem. Kvalitatīvas un izturīgas virtuves virsmas cena var sastādīt lielu daļu no kopējām virtuves projekta izmaksām. Taču pārzinot piedāvājumu, bieži vienā cenu kategorijā ir gan izturīgi, gan mazāk izturīgi materiāli. Savukārt dārgi un ekskluzīvi dabīgie materiāli var nebūt piemēroti konkrētā mājokļa virtuves plānojumam un saimnieku ikdienas paradumiem. Pasūtot individuāli izgatavotu virtuves mēbeļu iekārtu, mūsu profesionāļi ieteiks gan Jūsu budžetam, gan ikdienas paradumiem atbilstošākos materiālus.

Ikdienas kopšana

Ne mazāk svarīgs kritērijs, kas jāizvērtē – virtuves darba virsmas kopšana. Dabīgo materiālu darba virsmas nereti mēdz būt mazāk izturīgas pret dažādiem traipiem un ķīmiskajiem bojājumiem, grūtāk kopjamas un tām var būt nepieciešami specifiski kopšanas līdzekļi. Savukārt lētākām mākslīgajām darba virsmām ir raksturīga mazāka mitrumnoturība, kas būtiski apgrūtina uzkopšanas darbus.

Virtuves plānojums

Garenas vai divrindu virtuves iekārtas plānojums ļauj vieglāk pielāgot virtuves virsmas materiālus, jo nav jāuztraucas par salaidumu un šuvju vietu bojājumiem. Savukārt L, G vai U tipa virtuves plānojuma gadījumā labāka izvēle būs bezšuvju materiāli vai augstākas kvalitātes mitrumnoturīgi materiāli, kas novērš virsmas bojājumu risku salaidumu vietās.

virtuves virsmas - ka izveleties pareizo 1.jpg

Virtuves darba virsmas materiāli

Turpinājumā apskatīsim mūsu pieprasītākos virtuves darba virsmu materiālus, izvērtējot materiālu priekšrocības un tehniskos parametrus.

Kvarca akmens virsmas

Virtuve ar Calacatta kvarca akmens darba virsmu 5.jpg

Kvarca virtuves virsmas ir viens no šī brīža pieprasītākajiem un aktuālākajiem darba virsmu materiāliem. Kvarca virsmām ir ļoti laba cenas un kvalitātes attiecība, turklāt kvarcs arī vizuāli ir ļoti estētisks un gaumīgs materiāls. Materiāls, kas ir ideāli piemērots tieši virtuves virsmām, jo tā neporainā tekstūra ir viegli kopjama un neļauj vairoties baktērijām.

Kvarca materiāla priekšrocības

  • Ražots no dabīgiem materiāliem.
  • Kvarcam piemīt augsta aizsardzība pret ārējās vides ietekmi. Tas ir izturīgs ne tikai pret mitrumu, bet arī skrāpējumiem, nodilumu, UV stariem un citiem mehāniskiem bojājumiem.
  • Kvarca virtuves virsmas, cenas ziņā, ir pieejamākas par citām dabīgo materiālu virsmām. Materiālam piemīt elegance un greznība, kas ļauj izveidot izsmalcinātu un gaumīgu virtuves interjeru par pieejamu cenu.
  • Kvarcs ir pateicīgs materiāls dažādu radošu, interesantu interjera ideju realizēšanai. Salīdzinot ar citām dabīgā akmens virsmām, kvarcam ir plašāks krāsu, rakstu un faktūru klāsts.
  • Tā kā kvarcs nav porains, tas ir viegli kopjams, izturīgs pret pelējumu, kā arī neabsorbē smaržas un traipus.
  • Kvarca virtuves virsmām nav nepieciešama papildu apstrāde vai kādi īpaši kopšanas līdzekļi. Tas saglabā savu sākotnējo kvalitāti un funkcionalitāti daudzu gadu garumā.
  • Izlietni iespējams montēt līdz ar vai zem virsmas.

Kad izvēlēties kvarca akmens virsmas?

Materiāla izcilā izturība un vieglā kopšana to padara par lielisku izvēli katrā virtuvē, taču kvarca akmens virsmas ir īpaši piemērotas virtuvēs ar lielu noslodzi. Plašās rakstu, krāsu un faktūru opcijas kvarcu padara par lielisku materiālu, ar ko savā virtuvē realizēt dažādas radošas interjera idejas. Materiāls, kas piemērots ne tikai standarta garenā vai divrindu virtuves plānojuma, bet arī L, U, G tipa, kā arī salu tipa virtuvēs.

Citas akmens darba virsmas

Dabīgā akmens virsmas visbiežāk tiek ražotas no granīta vai marmora. Ārkārtīgi ilgmūžīgi, dabīgi, skaisti materiāli, kas ienes eleganci un izsmalcinātību jebkurā interjerā. Vienlaikus dabīgā akmens galda virsmas ir vienas no dārgākajām un tām aptuveni 1–2 reizes gadā nepieciešama apstrāde ar impregnēšanas līdzekli, lai noslēgtu materiāla poras un izvairītos no bojājumiem.

VIRTUVES IEKĀRTA PRIVĀTMĀJAI KADAGĀ 11.jpg

Marmors ir ļoti neizturīgs pret skābju ietekmi un absorbē krāsvielas, līdz ar to neapstrādātas marmora virsmas ļoti ātri var tikt neatgriezeniski sabojātas. Granīts ir iecienītāka izvēle, jo tas ir daudz izturīgāks gan pret mehāniskiem bojājumiem un skrāpējumiem, gan skābju ietekmi. Vienlaikus gan marmora, gan granīta akmens virsmām ir augsta karstumizturība.

Dabīga akmens materiāla priekšrocības

  • Augsta karstumizturība.
  • Dabīgas krāsas, faktūras un raksti virtuvē ienes oriģinalitāti un dabīgā materiāla eleganci.
  • Dabīgs, videi un veselībai draudzīgs materiāls.
  • Pareizi koptas un apstrādātas, dabīgā akmens virsmas ir izturīgas un tām ir ļoti ilgs ekspluatācijas laiks.

Kad izvēlēties dabīgā akmens virsmas?

Ja budžets ļauj, dabīgā akmens virsmas ir lieliska izvēle, ja savas virtuves interjerā vēlaties izmantot elegantus, dabīgus, videi draudzīgus materiālus. Ja dabīgā akmens virsmas tiek pareizi koptas un apstrādātas, tās ļoti ilgi kalpo, tomēr virtuvēs ar lielu noslodzi iesakām izvēlēties darba virsmu, kas izgatavota no vieglāk kopjama materiāla.

DEKTON virsmas

dekton-galda-virsmas-comp.jpg

DEKTON ir jauna koncepta, unikāla materiāla virtuves virsmas, ko radījis spāņu uzņēmums Cosentino. DEKTON virsmas ir ultra-blīvas un izturīgas. Materiāla ražošanā tiek īstenots augsti efektīvs tehnoloģisks process, vienlaikus kombinējot kvarcu, porcelānu un stiklu.

DEKTON virsmas vizuāli līdzinās akmens virsmām, tomēr DEKTON materiālam ir raksturīga augsta izturība pret dažāda veida ārēju iedarbību – temperatūras svārstībām, skrāpējumiem, nodilumu, skābes un citiem ķīmiskiem bojājumiem, UV ietekmi.

DEKTON materiāla priekšrocības

  • Materiāls nav porains un tam nav mikroplaisu, līdz ar to DEKTON virsmas neabsorbē ne smakas, ne krāsvielas, ne šķidrumus.
  • Materiāls ir ļoti izturīgs pret skrāpējumiem un jebkādiem citiem mehāniskiem bojājumiem.
  • Materiāla higiēniskās īpašības nodrošina to, ka DEKTON virsmas ir viegli kopjamas un uz tās nevairojas baktērijas.
  • DEKTON materiālam piemīt ļoti augsta termoizturība. Uz virsmas drīkst novietot gan karstas pannas vai katlus, gan produktus tieši no saldētavas.

Kad izvēlēties DEKTON virsmas?

Augstā izturība pret mehāniskiem, termiskiem vai ķīmiskiem bojājumiem, ilgais ekspluatācijas laiks, ērtā kopšana un antibakteriālās īpašības DEKTON virsmas padara par izcilu izvēli jebkurā virtuvē. Turklāt DEKTON virsmu iespējams pielāgot atbilstoši virtuves interjera dizainam.

HPL virtuves darba virsmas

Lamināts ir iecienīts materiāls virtuves mēbeļu, virsmu un fasāžu ražošanā. Tomēr lamināta kvalitāte un veids, atkarībā no ražošanas tehnoloģijas, atšķiras. HPL (High Pressure Laminate) apzīmē konkrēta lamināta veida virsmas. Salīdzinot ar standarta lamināta virsmām, HPL ir augstāka izturība pret skrāpējumiem, karstumu, tvaiku, mitrumu un citiem bojājumiem.

Šis ir viens no lētākajiem materiāliem, tomēr salīdzinot ar citiem, nodrošina daudz zemāku mitruma un termisko noturību. Izvēloties HPL virtuves darba virsmas, ļoti svarīgi ir pareiza un rūpīga virsmu malu, salaiduma vietu un šuvju apstrāde, lai pasargātu to no mitruma, pelējuma un citiem bojājumiem.

VIRTUVE AR SALU PRIVĀTMĀJAI MĀRUPĒ 5.jpg

HPL materiāla priekšrocības

  • Ļoti plašs krāsu, faktūru un rakstu klāsts, kas HPL virsmas ļauj pielāgot teju jebkura dizaina virtuvei.
  • Viens no lētākajiem materiāliem.

Kad izvēlēties HPL virtuves darba virsmas?

Lamināta darba virsmas ir piemērotas, ja nepieciešams lēts risinājums un virsmas estētiskie faktori ir svarīgāki par materiāla praktiskajām īpašībām. HPL materiālu neiesakām izvēlēties virtuvēs ar lielu noslodzi.

Mākslīgās akmens virsmas

Mākslīgās akmens virsmas ražošanā izmanto mākslīgos sveķus un dabīgos minerālus, radot mākslīgu, gana izturīgu kompozītmateriālu. Tas ir viendabīgs, ciets bezšuvju materiāls, kas tehniski ļauj izgatavot gan virsmu, gan izlietni. Tomēr mākslīgām akmens virsmām ir zemāka izturība pret skrāpējumiem, traipiem un citiem bojājumiem.

maksliga-akmens-darba-virsmas.jpg

Mākslīgā akmens priekšrocības

  • Materiālam pieejama plaša krāsu palete.
  • Mākslīgā akmens virsmas ir salīdzinoši viegli kopjams un tām nav nepieciešama nekāda apstrāde.

Kad izvēlēties mākslīgā akmens virsmas?

Mākslīgā akmens virsmas ir salīdzinoši vecs materiāls, tomēr tas pieejams zemākā cenu kategorijā kā kvarca vai dabīgā akmens virsmas. Piemērots virtuvēs ar zemu noslodzi.

Kopsavilkums

Pareizi izvēlēta virtuves darba virsma kalpos ilgus gadus, tāpēc darba virsmu materiālam ir ļoti liela nozīme. Lai gan izstrādājot virtuves projektu, dizaina un dekoratīvie risinājumi bieži tiek izvirzīti par prioritāti, tomēr nevajadzētu aizmirst to, ka primāri virtuvei jābūt funkcionālai, praktiskai un viegli kopjamai.

Lai apvienotu praktisko un estētisko, iepazītos ar dažādu materiālu priekšrocībām un izvērtētu, kāda virtuves darba virsma piemērota tieši Jūsu sapņu virtuvei, aicinām uz klātienes konsultāciju mūsu Olīve Mēbeles salonā, Elizabetes iela 29b, Rīgā.

Tāpat visiem virtuves mēbeļu projektiem piedāvājam izstrādāt iepazīšanās projektu. Lai pieteiktos iepazīšanās projekta izstrādei, aicinām aizpildīt anketu ŠEIT!

Līdzīgi bloga raksti

Virtuves Mēbeles Pēc Pasūtījuma - Kā Izvēlēties?

Virtuves Mēbeles Pēc Pasūtījuma - Kā Izvēlēties?

arrow
Virtuves mēbeles izgatavošana pēc pasūtījuma: process no A–Z

Virtuves mēbeles izgatavošana pēc pasūtījuma: process no A–Z

arrow
Telpas apgaismojuma veidi un to īpašības

Telpas apgaismojuma veidi un to īpašības

arrow

Sazinies ar mums

arrow

Sīkdatnes

Mēs izmantojam sīkdatnes, lai uzlabotu mājaslapas efektivitāti.