close

Sazinies ar mums

Received

Paldies, ziņa nosūtīta.

Max 8 faili (līdz 10MB katrs)

FacebookInstagramYoutube
logo
phone
burger
phone
burger

27.02.2024

Virtuves apgaismojums – padomi, kā izvēlēties (2024)

Komfortabls darbs virtuvē nav iedomājams bez laba apgaismojuma, kas nodrošina iespēju ne vien ērti pagatavot ikdienas maltītes, bet arī omulīgā gaisotnē pavadīt laiku ar saviem tuviniekiem.

Jāatzīst, ka viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām individuālas virtuves plānošanas procesā ir nepietiekama apgaismojuma īstenošana.

Ja darba zona nav pietiekami apgaismota, ēdiena pagatavošanas process cilvēkam kļūst apgrūtinošs un nogurdinošs, kā arī nākotnē var radīt redzes traucējumus.

Šajā rakstā apkoposim svarīgākos faktorus, kas jāievēro, lai Jūsu virtuvē tiktu panākts piemērots apgaismojums, vienlaikus nodrošināt kvalitatīvu un optimāli ērtu ikdienas darbu.

e2c10c469c82520c033e84a156d0f036.jpg

Svarīgākie virtuves apgaismojuma veidi

Efektīva rezultāta īstenošanai virtuvē ir nepieciešams apvienot trīs svarīgākos apgaismojuma veidus – dabisko, kopējo un lokālo apgaismojumu. Kā papildu apgaismojumu vēlamās noskaņas panākšanai iespējams izmantot arī dekoratīvo apgaismojumu.

Dabiskais virtuves apgaismojums

Dabiskais apgaismojums ir tiešā dienas gaisma, kas virtuvē iespīd caur logiem, un tas tiek uzskatīts par labāko un atbilstošāko apgaismojuma veidu. Telpas gaišums ir atkarīgs no logu izmēra un izvietojuma, kā arī diennakts stundas, laikapstākļiem un gadalaika. Taču dabisko apgaismojumu ne vienmēr ir iespējams nodrošināt, tādēļ tas parasti tiek kombinēts ar kopējo un lokālo apgaismojumu.

Kopējais virtuves apgaismojums

Kopējais apgaismojums ir kopējais virtuves fona apgaismojums, kura īstenošanai tiek izmantotas griestu lampas, LED gaismas paneļi, kas aptver plašu apgaismojuma leņķi, vienmērīgi izgaismojot visu virtuves telpu.

Lokālais virtuves apgaismojums

Lokālais apgaismojums ir tiešs apgaismojums, kas parasti tiek uzstādīts virs darba zonas vai ēdamgalda. Tā īstenošanai parasti tiek izmantoti mēbelēs iebūvēti gaismekļi vai LED lampas, lentes.

Dekoratīvais virtuves apgaismojums

Dekoratīvais apgaismojums virtuvi piepilda ar īpašu elegances noskaņu, kas lieliski papildina interjera kopējo veidolu. Visbiežāk šī apgaismojuma realizācijai tiek izmantotas LED lampas vai lentes, kas tiek piestiprinātas virtuves skapīšu apakšpusē, iekšpusē vai aiz fasādēm, tādējādi tās praktiski nav redzamas, taču vienlaikus telpu papildina ar vēlamajiem gaismas toņiem un kalpo par būtisku dizaina detaļu.

7936c193af50ab6f4d51094d38fc2b14.jpg

Virtuves zonu apgaismojums

Virtuve sastāv no vairākām funkcionāli atšķirīgām zonām, kuru apgaismojumam nepieciešams pievērst īpašu uzmanību, lai virtuvē nodrošinātu komfortablus un drošus darba apstākļus. Apgaismojumam stūra virtuvēm, jābūt īpaši pārdomātam.

Darba zonas apgaismojums

Darba zonas apgaismošanai visefektīvāk ir izmantot dienasgaismas spuldzes, kas vienmērīgi izgaismo darba virsmu un neveido ēnas. To īstenot iespējams gan ar neaizsegtām, gan arī dekoratīvos un gaismu caurlaidošos ietvaros ievietotām spuldzēm, kā arī mēbelēs iebūvētiem gaismekļiem. Pareiza apgaismojuma izvēlē jāņem vērā arī izvēlētā virtuves virsma.

Ēdamzonas apgaismojums

Virs ēdamzonas ieteicams izmantot maigāku gaismu, kas rada mierīgu un omulīgu atmosfēru. Šajā gadījumā lieliski iederēsies gaismekļi, kas iekārti griestos (piemēram, LED lampas) un kuriem iespējams mainīt augstumu, tādējādi panākot vēlamo ēdamzonas apgaismojumu. Ja virtuve ir plaša un liela, virs ēdamzonas var izmantot griestos iebūvētas lampas. Tāpat jebkura izmēra virtuvē ēdamzonas dizainu lieliski papildina atbilstoši izvēlēti dekoratīvie gaismekļi.

Izlietnes zonas apgaismojums

Tā kā viena no visvairāk izmantotajām virtuves zonām ir izlietne, vērtīgi ir padomāt arī par tās atbilstošu izgaismošanu. To iespējams īstenot, piemēram, virs izlietnes esošajā virtuves skapīša apakšdaļā iebūvējot atsevišķus gaismekļus vai arī piestiprinot zem skapīšiem LED gaismas lentes, kas vienlaikus pilda kā praktisko, tā arī dekoratīvo funkciju. Ja virs izlietnes neatrodas virtuves skapītis, tad piemērots risinājums būs gaismekļu uzstādīšana nišā.

Letes zonas apgaismojums

Ja Jūsu virtuvē atsevišķa zona ir paredzēta letei, tās izgaismošanai vispiemērotāk būtu izvēlēties iekarināmu gaismas ķermeni, kas ne vien izgaismo konkrēto teritoriju, bet vienlaikus kalpo arī par spilgtu dizaina elementu.

Virtuves skapīšu un atvilktņu apgaismojums

Virtuves skapīšus iespējams izgaismot ne vien no ārpuses, bet arī iekšpuses, tādējādi nodrošinot to, ka ikreiz, kad atverat virtuves skapīti, Jūs ērti varat saskatīt visu tā saturu – īpaši tad, ja virtuves centrālais apgaismojums nav ieslēgts. Tas tiek dēvēts arī par slēpto apgaismojumu, kura realizēšanai lieliski noder LED gaismas diožu lentes, kas ir piemērotas arī atvilktņu izgaismošanai.

66face1f998c38276d415d608d8f5d88.jpg
99b7d6dbb4a042062bd13ef0cea2ab73.gif
9a9f79345f079fec5499120de80ae706.jpg

Kopsavilkums par to, kā izvēlēties virtuves apgaismojumu

Virtuves izgaismošanas plānošana ir atkarīga gan no katras virtuves zonas un funkcijas ko tā pilda, gan arī no apgaismojuma un konkrētu gaismas ķermeņu veida. To ietekmē arī virtuves cenas atbilstība Jūsu budžetam.

Virtuves izgaismošanā iespējams izmantot piekaramos un iebūvējamos gaismekļus, LED gaismas diožu lentes, kā arī būtiska loma ir dabiskā apgaismojuma panākšanai virtuves telpā, kas nodrošina ne vien funkcionalitāti, bet arī piešķir virtuves interjeram īpašu gaisotni.

Līdzīgi bloga raksti

Virtuves virsmas: kā izvēlēties pareizo?

Virtuves virsmas: kā izvēlēties pareizo?

arrow
Virtuves Mēbeles Pēc Pasūtījuma - Kā Izvēlēties?

Virtuves Mēbeles Pēc Pasūtījuma - Kā Izvēlēties?

arrow
Virtuves mēbeles izgatavošana pēc pasūtījuma: process no A–Z

Virtuves mēbeles izgatavošana pēc pasūtījuma: process no A–Z

arrow

Sazinies ar mums

arrow

Sīkdatnes

Mēs izmantojam sīkdatnes, lai uzlabotu mājaslapas efektivitāti.